Още от най-полезните свойства на лавандулата

лавандула-срещу-настинка

    Както вече писахме по темата, лавандулата се използва още в миналото от римляни, гърци и дори египтяни. С опияняващия си аромат и тъмновиолетови цветове, растението е давало своя принос най-вече в козметичните процедури, успокоявайки кожата и ароматизирайки я. Лавандулови цветчета са се посипвали във ваните на богатите римляни и царските особи, а гърците скоро научили как да ги преработват в парфюм.

С течение на времето, хората са установили и много други действия на благоуханното растение, които влияят положително върху човешкия организъм, като лек срещу изгаряния, морска болест и кръвотечение, използва се в медицината, козметиката, кулинарията и градината.

Бори се с инфекциите и намалява болката

Танините, които се съдържат в лавандуловите цветчета, преборват бактериите, действат благоприятно върху всякакъв вид рани и предотвратяват инфектирането им. Освен това лавандуловото масло спомага и за подтискане на нервните импулси, които са отговорни за болката. Ако прибавите само десетина капки лавандулово масло към 150 мл вода, ще получите натурално и ефикасно лекарство, с което да промиете инфектираното място и да го излекувате бързо.

Успокоява болките в стомаха

Чаят от лавандула е интересен начин за модификация на лечебното растение, за да се използват качествата му. Той действа благоприятно върху храносмилателната система, като отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и намалява спазмите в цялата коремна област. За да облекчите болките, трябва само да запарите 2 чаени лъжички свежи или сушени лавандулови цветчета в чаша гореща вода за десетина минути, да добавите лъжичка мед и да се насладите на уникалния вкус и аромат на чая.

Лекува акне

Благодарение на антибактериалното и антисептичното си действие, лавандулата е често предпочитано средство за решаване на проблема с акнето и с други кожни възпаления. Тя лекува бързо, като успокоява зачервяването и възпалението и дезинфекцира кожата, без да остават белези.

Намалява стреса

В Япония са доказали, чрез научни изследвания, че линалолът – вещество съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Лекува емоционалните раздразнения

Както споменахме, молекулите на линалола се съдържат в аромата на цветчетата. Те стимулират нервите и балансират централната нервна система. Това прави лавандулата естествено и натурално средство срещу стрес, паника, депресия и отпадналост. За да се възползвате от това действие на растението, използвайте лавандулово масло за масажи по цялото тяло, най-вече около гръбначния стълб и към врата, правете си инхалации с него или просто капнете малко на ръцете си и го вдишвайте.

Лекува главоболие

Казват, че Кралица Елизабет I е пиела чай от лавандула, защото е влияел положително върху честите й главоболия. За да успокоите болките в главата, изпийте чаша чай от лавандула или нанесете лавандулово масло по челото и слепоочията си с масажиращи движения, като избягвате зоната около очите.

С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Полезна информация