7 Впечатляващи ползи на Лавандулата

Най-важните ползи на лавандулата (Lavandula angustifolia) за човешкото здраве включват способността й да облекчава стреса , да подобрява настроението, да насърчава спокойния сън, да намалява дразненето на кожата, да предпазва от инфекции, да намалява възпалението, да премахва пърхота и да успокоява подуване на корема. Ароматът и вкусът на лавандула също са прекрасни, заради което се използва и в много държави и като кулинарана подправка, но бонусът идва от широкия й спектър от ползи за здравето, които ще разгледаме подробно по-долу.

Намалява тревожността и стреса

Има редица методи за използване на лавандула за успокояване на тревожност и стрес. Естествените органични съединения в листата и цветята могат да бъдат смлени между пръстите и след това да се търкат върху слепоочията. Това актуално приложение може да успокои тялото и ума, като облекчи тревожните мисли и балансира настроението. Освен тази локална употреба, можете също да приготвите лавандулов чай ​​и да постигнете почти същия ефект. Антиоксидантните компоненти в него могат да повлияят на ендокринната система, за да намалят нивата на стресовите хормони в организма.

Лекува проблемите на съня

Ако редовно се борите с безсъние , апнея или неспокойствие, това може да повлияе негативно на живота ви. Чрез варенето на няколко лавандулови цветя в гореща вода можете да приготвите прекрасен чай, който се използва за предизвикване на сън и отмора от хиляди години насам. Това е тясно свързано с влиянието на цветята върху нервната система и може също така да ви помогне да изчистите ума си от негативни мисли. Лавандулата се използва често в медитационните техники и нейните етерични масла се използват в ароматерапията .

Противовъзпалителни качества.

Всеки търси надежден начин да отпусне тялото и ума, а лавандулата се грижи и за двете. Ако добавите това цвете във ваната и си направите хубаво накисване, противовъзпалителните съставки  могат да помогнат за намаляване на кожните възпаленияпо тялото. Антиоксидантните свойства на лавандулата също са доста мощни и това е едно от най-надеждните приложения на растението.

Грижа за кожата . Антисептична способност

Лесен начин да се грижите винаги за кожата си е да имате подръка бутилка лавандулов спрей. Когато кожата ви се чувства суха или раздразнена, просто пръснете върху мястото и се насладете на бързото облекчение, което спрея осигурява. Това  работи и за хронични заболявания като псориазис, екзема и акне.

Въпреки че много хора се обръщат към лавандулата за релаксация и ароматерапевтични приложения, ефектът й върху лечението на кожни инфекцията е впечатляващ. Много хора прилагат натрошени лавандулови листа и/или пъпки върху рани и наранявания за бързо излекуване на раните, както и за предотвратяване на развитието на инфекции в тях.

Грижа за косата

Ако страдате от косопад или друго състояние, което се отразява на качеството на косата, търсете шампоани базирани на лавандула. Въпреки това, някои от органичните козметични продукти могат да бъдат доста скъпи, докато други, които твърдят, че са извлечени от нея могат да съдържат тежки химикали. Ето защо можете да сварите лавандулови цветя като за чай и след това да нанесете изстиналата смес върху косата си. Това ще подейства като ефективен шампоан и значително ще повиши здравето на вашите фоликулни легла и косми.

Благоприятства сърдечните функции и здраве.

Отпускащите качества на лавандулата, които идват от неговите органични съединения и антиоксиданти, също помагат на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане и облекчаване на напрежението върху кръвоносните съдове. Това може да предотврати атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми, като по този начин намали риска от инсулт и инфаркт.

Предотвратява проблеми с храносмилането

Полифенолите, които се намират в лавандулата, имат широк спектър от ефекти върху тялото. Той може да  предотврати развитието на вредни бактерии и натрупването на газ в червата. Това ще облекчи стомашния дискомфорт, ще намали подуването и ще премахне спазмите. Дъвченето на листа или пиенето на чай може да бъде доста ефективно в такива случаи.

 

Източник:  organicfacts.net

С етикет: , , ,
Публикувано в За лавандулата, Новини, Полезна информация