5 причини да използвате лавандулово масло за косата си

5 причини да използвате лавандулово масло за косата си

Етеричните масла набират все по-голяма популярност като домашни лекове и средства за защита. Сред тях, лавандулата е станала едно от най-широко разпространените такива.

С широко приложение и райски аромат лавандуловите етерични масла се извличат директно от лавандуловото растение. Използвайки специални техники за дестилация, крайният продукт е силно концентриран екстракт от полезни съставки на лавандула, благоприятстващо човешкото здраве.

Те включват облекчаване на болката, облекчаване на мигрена, освежаване на въздуха, почистване на кожата, както и много ползи при грижата за косата, както показват скорошни изследвания

Нека разгледаме тези ползи за косата в настоящата статия. 

Как лавандуловото масло подобрява здравето на косата?

Лавандуловото масло има много полезни свойства, които също могат да поддържат здравето на косата, някои от които са описани тук.

  1. Помага за насърчаване на растежа на косата

Лавандуловото етерично масло наскоро привлече вниманието във връзка със стимулиране на растежа на косата. Проучване от 2016 г. установява, че лавандуловото масло, прилагано върху мишки, ги кара да растат с повече косми. Тяхната коса е станала по-дебела и растяла по-бърза от нормалното.

Според тези изследвания лавандуловото масло може да помогне с проблеми като плешивост или алопеция. Разбира се, необходими са човешки изследвания, които да  докажат това, въпреки че хората могат да опитат с разумно количество масло в косата си и задължително след консултация с лекар-дерматолог.

  1.  Маслото от лавандула е антимикробно

Лавандулата има и антимикробни свойства, и по точно помага при предотвратяването на развитието на бактерии и гъбички.

Когато се прилага върху косата или скалпа, то може да предотврати сърбящ скалп, пърхот и дори инфекции.

  1. Тя може да помогне за предотвратяване или унищожаване на главата въшки

Едно проучване от 2011 г. установява, че етеричното масло от лавандула може да помогне за предотвратяването на въшки и гниди по главата. Може дори да убие въшките. Комбинация на масло от чаено дърво и такова от лавандула може да бъде още по-успешно при борбата с тези паразити. Но това не означава, че тези масла са заместител на предписания от вашия лекар план за лечение – не трябва да разчитате единствено на масла за лечение на въшките по главата.

       4. Тя може да помогне за намаляване на възпалението на кожата

Лавандулата понякога се използва като основно средство за възпаление на кожата и изгаряния. Използването му под формата на етерично масло може да е полезно също така за възпаление и/или сухота на скалпа.

Изследване през 2012 г. показва, че лавандуловото масло се използва локално върху кожни възпаления и язви с успех. То намалява възпалението и ускорява лечебния процес.

  1. Лавандуловото масло има успокояващ ефект и божествен аромат

Като допълнителна полза лавандулата има прекрасна миризма. Ароматът може буквално да успокои нервната ви система. Човек, вдивайки аромата от лавандула или масло от лавандула релаксира по-бързо, и на мига изпитва удоволствие и по-добро настроение.

 

Как да използвате лавандуловото масло за коса

Има много начини да използвате и прилагате за коаса лавандуловото масло. В зависимост от ползите, които искате да получите, имайте предвид, че някои приложения са по-добри от други.

  1. Масажирайте маслото в скалпа

Искате да получите най-доброто от лавандуловото масло за растежа на косата и подобрение състояните кожата на скалпа ? Масажирайте и внимателно втривайте лавандуловото масло върху скалпа, в 1 до 5% разтвор с пречистена вода.

Можете да разредете етеричното масло от лавандула с носещо масло, като например жожоба или кокосово масло. Трябва да смесите етеричното лавандулово масло и носещото масло в 1:3 части.

Това е най-добре да направите след вана или душ. Оставете го да постои за 5 до 10 минути и след това изплакнете след това (ако желаете). Можете да го оставите за една нощ с косата ви, увита в кърпа, ако искате максимални ползи. Също така ще усетите успокояващия и прекрасен аромат на лавандула, както и някои лековити ефекти върху скалпа.

Масленият масаж навсякъде от веднъж седмично до веднъж на ден работи добре.

  1. Добавете маслото към вашите продукти за коса

За повече ползи за скалпа, растежа на косата, аромат, и успокояващи ефекти, може да добавите масло към продукти за коса. Например, можете да добавите малко лавандулово масло към шампоан, балсам или друг продукт.

Бъдете пестеливи. Добавете само около две капки на десет грама от продукта, за да сте сигурни. След това използвайте продукта за коса, както е указано. Друг вариант: Добавете две до три капки директно към дадено количество продукт за коса в дланта си, преди да я приложите.

Използвайте го толкова често, колкото редовно ще използвате вашите продукти за коса.

  1. Закупете вече продукти с етерично масло от лавандула

Продуктите с лавандулово масло, които вече се намират в тях, могат да бъдат успокояващи, ароматни и полезни за вашия скалп. Те не е задължително да насърчават растежа на косата – лавандуловото масло е много вероятно да бъде разредено, като количеството варира от продукт на продукт.

Следващия път, когато купувате продукти за грижа за косата, вижте съставките. Ако списъците със съставките съдържат „лавандулово етерично масло“ или „лавандулово масло“, това би било добър избор. Колкото по-естествени съставки и носители на масла, толкова по-добре.

Просто използвайте продукти толкова често, колкото е необходимо или според указанията, ежедневно или седмично.

      4. Опитайте маска за лавандула за коса веднъж седмично

Веднъж седмично може да пробвате маска за коса от лавандула. Така получавате най-добрата полза от лавандуловото масло за грижа за косата. Подобно на косния серум, то може да даде и предимства като предотвратяване на счупването или овлажняването на косъма.

 

Има ли лавандуловото масло странични ефекти?

Уверете се, че не прилагате прекалено много масло върху скалпа или продуктите. Твърде много етерично масло може да раздразни кожата. За да избегнете това, винаги използвайте носещо масло, когато използвате обикновени масла.

Ако въпреки употребата на носители на масла получите обрив, уртикария или дерматит, незабавно да спрете употребата. Това може да е знак, че сте алергични към лавандула. Много хора са.

Никога не поглъщайте обикновени етерични масла или внимавайте да не попаднат в очите. Ако случайно попаднат в очите, незабавно измийте очите си с хладка вода.

Бъдете предпазливи при използване или вдишване на лавандула, ако приемате седативни или депресанти на нервната система. Има известни взаимодействия с тези лекарства, които могат да преувеличат сънливостта или сънливостта. Други взаимодействия не са известни.

Освен тези съображения, използването на лавандулово етерично масло е тотално безопасно.

 

В заключение

Лавандуловото масло може да бъде безопасна и ценна добавка към режима на грижа за косата. Изследванията показват, че може да стимулира растежа на косата и да предотврати изтъняването.

То може да има и други ползи за цялостното здраве на главата и скалпа. Съществуват и много начини да го приложите към косата си или да го използвате с любимите си продукти.

Просто се уверете, че го използвате правилно и обмислете възможните нежелани реакции.

С етикет: , ,
Публикувано в Полезна информация