За Лавандулата

В тази статия сме поместили важна информация за растението лавандула.

Лавандулата (лат. Lavender) е етерично – маслено растение от семейството на Устноцветните.

Известни са над 30 ботанически вида от род Лавандула, които са систематизирани най-общо в три сборни вида:

Обикновена лавандула ( Lavandula Vera ) – това е т.нар. теснолистна лавандула, която е най-често отглежданият сорт поради висококачественото си етерично масло.

Широколистна лавандула ( Lavandula Spica ) – характерно за растенията от този вид е по-високо съдържание на етерично масло в сравнение с обикновенната, но неговото качество е значително по-ниско поради съдържанието на камфор.

Лавандин ( Lavandula Hybrida ) – както подсказва и името му това лавандина е хибрид получен от другите два основни вида, отличава се с високо количество камфор в етеричното масло.

Лавандулата е отглеждана и използвана в народната медицина и козметиката още от древността. Културата е внесена по нашите земи едва през 1907 година. Отначало е била отглеждана на малки площи предимно в района на Казанлък. Малко повече от 100 години след това обаче лавандула се отглежда в почти всеки край на нашата страна, което спомага България да се водещ производител на лавандулово масло за 2011 година в Световен мащаб.

Видимата част на растението представлява малък храст (туфа) с диаметър, който в зависимост от вида, варира от 60 – 100 см при зрелите растения. Листата на обикновената лавандула са продълговати и са разположени срещуположно. На външен вид наподобяват тези на иглолистните видове. Лавандулата е вечнозелено растение като смяната на листата се извършва последователно. Лавандулата има дребни изключително красиви цветове. Те са разпложени в класове и в зависимост от сорта и вида на растението са бледорозови, сини, лилави или виолетови. Основните корени на растението може да достигнат до 3 метра дълбочина, което прави лавандулата добър избор на насаждение за почви, които следва да се предпазят от ерозия.

За да разберете тънкостите при отглеждането на лавандула и за да кои са призводните от нея продукти прочетете нашите статии.

С етикет: , , , ,
Публикувано в За лавандулата