Разликата между декоративна и кулинарнa лавандула

Разликата между декоративна и кулинарнa лавандула

Известна със си сладкия аромат, произведен от лилавите цветя, лавандулата може да се използва както за декоративни, така и за кулинарни цели. Въпреки, че няма точна разлика между декоративни и кулинарни лавандулови растения, някои сортове са по-добри за готвене, отколкото други.

Лавандулови сортове

Лавандуловите растения принадлежат към семейството на ментата (mint). Може би най-често срещаният вид лавандула е Lavandula angustifolia, вид, който принадлежи към групата, наречена английска лавандула или още известен като true lavender (истинска лавандула). Хибридите, създадени чрез пресичането на Lavandula angustifolia и Lavandula latifolia, се нарича ​​лавандин. Тези хибриди обикновено се засаждат за декоративна употреба в градините, в търговската мрежа и в козметичната индустрия.

Декоративна лавандула

Лавандулата като вечнозелен храст расте изправено и произвежда сладко миришещи цветни цветя. Размерът на тези растения зависи от вида, но много екземпляри растат до 1 м. височина и се разпространяват на ширина от 70-80 см  или повече. Тази етерично-маслена култура може да се отглежда както на закрито в саксии, така и на открито в земята. Когато се отглежда на открито, лавандулата процъфтява при пълна слънчева светлина и трябва да се отглежда в добре дренирана почва – тези растения не се справят добре в райони, които са влажни.

Кулинарна лавандула

Въпреки, че повечето сортове лавандула могат да се използват при готвене, някои разновидности са по-широко използвани, като например Lavandula angustifolia. От българските сортове за тази цел подходящи са  Юбилейна и Карлово. Тази лавандула има най-сладкия аромат сред всички видове лавандула, което създава вкус в готвенето. Листата и стъблата от лавандулови растения могат да се използват за кулинарни цели, но цветята, по-специално, дават на ястия нежно сладък, цитрусов вкус.

Готвене с лавандула

Лавандулата може да се използва за добавяне на вкус и цвят към кулинарни рецепти в прясна или суха форма. За да изсушите лавандула за кулинарна употреба, издърпайте стъблата от растението непосредствено след отварянето на цветята, закачете ги с главата надолу или ги накарайте да изсъхнат. Измийте пъпките добре, след което ги изсушете, за да отстраните част от флоралния вкус или ги смилате в кафемашина, за да подобрите структурата. Можете също така да направите захар с лавандула за вграждане и да я замените за редовна захар в любимите си рецепти.

Източници: Lavandula.bg, SFgate.com

Публикувано в Новини, Полезна информация