Пазарът е гладен за българска лавандула, цените са тройни

Сега, на прага на тазгодишната кампания по събиране на лавандуловият цвят и изваряването му за лавандулово масло има един основен въпрос. Каква ще са цените, при които ще реализираме продукцията си?
Специалистите в областта и водещите износители предвиждат тройно по-високи цени от тези за миналата година. Чудесна новина нали? На пръв поглед да, но като анализираме ситуацията може да се окаже, че тенденциите не са толкова добри.
Специалистите изтъкват като основна причина за това нарастване на цените свилото се през последните години производство. В резултат на това и на действието на пазарните механизми цената на „оскъдната” продукция се покачва. Големите фармацефтични компании, които са основните потребители на суровината, все повече обръщат погледа си към заместители на лавандуловото масло. А това вече определено е тревожно за нас производителите. Все пак търсенето на лавандулово масло към момента е в тенденция на разтеж и ако ние задоволим това търсене като произвеждаме повече имаме пълни основания да очакваме едно стабилизиране на пазара на „скъпоценното” етерично масло.

Публикувано в darikfinance.bg на 12.07.2011

С етикет: , ,
Публикувано в Новини