Приложение и употреба на лавандулата

Тук можете да разберете най – честите приложения на лавандулата

Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

лавандула

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат.  Впоследствие то намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания.  Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол,кумарин и др. Най-ценният от естерите  е линалилацетатът, в зависимост от условията на отглеждане на растението този естер варира от 30 до 60 %.

Смята се, че най-качествено е френското масло от лавандула, получено от алпийски лавандулови насаждения. Българското лавандулово масло също високоценено и търсено в световен мащаб. То се характеризира с дълготраен и фин аромат, въпреки че съдържанието на линалилацетат е ниско. От 2011 година България е призната като най-големия производител на лавандулово масло в света.

В кулинарията. Лавандуловите съцветия са богати на нектар, от които пчелите правят висококачествен мед, който от своя страна се предлага на световните пазари като премиум продукт. В някои страни съцветията се захаросват и се използват като украса на торти. Често лавандулата се смесва с черен, зелен или билков чай, добавяйки свеж и релаксиращ аромат и вкус. В Съединените щати от лавандулата се прави сироп, а сушените лавандулови пъпки се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. „лавандулова захар”.

В медицината. Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловот масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес тя се използва широко с други билки и ароматерапия. В  народната медицина запарка (отвара) от лавандула се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Лавандуловите съцветия отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Също така се счита, че помага за лечение на различни общи заболявания като слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.

За здравна профилактикаЛавандуловото масло може да бъде мощен алерген, но не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Също така, прилагано външно то има цитоксичен ефект върху клетките на човешката кожа в концентрация 0,25%. Като цяло лавандулата влияе доста благоприятно върху човешкия организъм. Притежава нервноуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогенно действие, последното от което се дължи на терпинеола. Маслото и/или спиртни разтвори се използват профилактично при неврастении, сърдечни неврози и мигрени. В нашата народна медицина се използва и  дори при шизофрении, парализи, газове в червата, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие и стомашно-чревни колики. Профилактично се препоръчва да се използва под фор­мата на запарка – една супена лъжица сух цвят се полива с около 250 милилитра кипяща вода и се оставя да се накисне за 2 часа. Приема се по една винена чаша до три пъти на ден.

Други приложения. Съцветията в сухо състояние  се използват за аранжировки от цветя и растения. Поставени в специални сашета се използват също и за ароматизиране на бельо и дрехи и против молци, като отдавна е изместил нафталина в това отношение.

С етикет: , ,
Публикувано в За лавандулата, Полезна информация