Не е застрашено производството на рози и лавандула, oт fermer.bg 18.01.13 г.

Антония Първанова: Не е застрашено производството на рози и лавандула

Няма основания българските производители на розово масло и лавандула да се притесняват, че Европейския съюз ще ограничи дейността им, според евродепутата Антония Първанова

Няма основания българските производители на розово масло и лавандула да се притесняват, че Европейския съюз ще ограничи дейността им.

Никой няма намерение да ограничи производството на тези масла, нито пък – използването на тези масла в козметичната индустрия, коментира пред Фокус евродепутатът Антония Първанова.

Според Първанова изнесените в медиите съобщения за евентуални намерения на европейското законодателство в областта на производството на козметични продукти и евентуално – влиянието им върху намаляване на производството розово масло в България, или където и да било в ЕС са случай, идентичен на този от преди няколко месеца с ориенталските тютюни, където щяхме да спасяваме българските производители от нещо, което никой нямаше намерение да им причини, т.е. не се планира в ЕС законодателство, което да има отношение нито към производството на розово масло, нито към използването на розово масло в козметичните продукти, каза Първанова.

Проблемът в комуникацията идва от грешно интерпретиране на научния съвет към Генерална дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите” (SANCO), което мнение на научната комисия коментира въпроси, свързани с контактните алергии и използването на някои субстанции в козметични продукти – в това число и парфюми. Там не се говори изобщо за розово масло и не се говори по никакъв начин за намаляване на каквито и да било субстанции.

Прави се опит за определяне на евентуални нива на количества парфюм или количества козметичен продукт, които биха били безопасни или неалергични за хората с алергии и за хора без алергии, каза Първанова.

Заключението е, че такива нива не могат да се определят нито като цяло, нито за специфични добавки или за специфични съставки на козметичните продукти. Направих справка с ЕК и това мнение на научния съвет е от юни месец миналата година, като ЕК за сега не възнамерява да използва това мнение за създаването на законодателство, не е включено в програмата за 2013 г. и към момента не е и потвърдено, посочи още евродепутатът.

Това е и заключението от други източници, че евентуално би могло намалението на определени дози от козметичен продукт – да доведе до намаление на алергиите, т.е. става въпрос за неправилно интерпретиране, а най-малкото изобщо няма и намерение за това в европейското законодателство, каза Първанова.

Източник:  www.fermer.bg

С етикет:
Публикувано в Новини