Преборете се с настинката през зимния сезон с продукти от лавандула

Лавандулата е едно от най – популярните растения и е хубаво да я имате във всяка градина. Тя е използвана от векове заради нейния успокояващ и противовъзпалителен ефект. Точно за това можете да я използвате, за да се преборите със сезонните неразположения.
лавандула против настинкаЛавандулов мед при кашлица
Сироп за кашлица, направен в домашни условия от лавандулов цвят и мед, действа изключително добре. Трябва да се има предвид, че медът не трябва да се консумира от деца под 1 г. ,така че използвайте тази рецепта само за възрастни и по – големи деца. За приготвянето й, трябва да добавите 2 супени лъжици лавандулов цвят към една чаена чаша мед. Оставете сместа да престои 2 дни и после прехвърлете в стъклен буркан. Когато кашлицата се усили, вземете 1-2 чаени лъжички от сместа.
Лавандулово масло при грип и настинка
Добавено към освежителя за въздух в дома ви, лавандуловото масло, помага да се преборите със симптомите на грипа и настинката: кашлица, възпаления на гърлото и сливиците, ларингит и проблеми със синусите. В допълнение към този метод, могат да се използват инхалации и масажи с лавандулово масло.
Добавете 2-3 капки лавандулово масло в съд с вряща вода и направете инхалация при главоболие.
Добавете 6-8 капки лавандулово масло във ваната, докато се къпете, за да се преборите с мускулните болки.
Както и при други масла, бременни и кърмещи жени не трябва да използват маслото от лавандула.
Лавандулов чай при главоболие, виене на свят и стрес
Лавандуловия чай е полезен при главоболия и умора, подпомагайки добрия сън и освобождавайки напрежението. Сипете 250 мл. (една чаша) вряла вода върху 2 свежи клонки лавандула или 2 – 4 чаени лъжици лавандулов цвят без стебла. Оставете да престои около 5 минути. Подсладете с мед, ако желаете.

С етикет: ,
Публикувано в Полезна информация