7 Впечатляващи ползи на Лавандулата

Най-важните ползи на лавандулата (Lavandula angustifolia) за човешкото здраве включват способността й да облекчава стреса, да подобрява настроението, да насърчава спокойния сън, да намалява дразненето на кожата, да предпазва от инфекции, да намалява възпалението, да премахва пърхота и да успокоява подуване на корема. Ароматът и вкусът на лавандула също са прекрасни, заради което се използва и в много държави и като кулинарана подправка, но бонусът идва от широкия й спектър от ползи за здравето, които ще разгледаме по-подробно по-долу.

С етикет: , , ,
Публикувано в За лавандулата, Новини, Полезна информация

СОРТОВЕ И СОРТОВИ ОСОБЕНОСТИ НА ЛАВАНДУЛАТА

Във връзка с многото получени  запитвания на нашата поща относно какви сортове лавандула са най-популярни в България,  представяме на Вас, нашите читатели, следната информация: Сорт ХЕМУС – получен е чрез индивидуален подбор и клонова селекция. Има закръглени туфи, високи над

С етикет: , ,
Публикувано в За лавандулата, Полезна информация

Изнасяне на обрана лавандула (видео)

След като работниците напълнят големите чували с ожънат цвят, носачите ги изсипват в малкото ремарке, което ги извозва от нивата. Извозеният цвят се прехвърля в голямо ремарке, посредством вили. След като се напълни, голямото ремарке потегля към дестилерията. Once employees

Публикувано в За лавандулата, Полезна информация

Жънене на лавандула – ръчно (видео)

Смята се, че до 4-та година от развитието си, лавандуловото насаждение се жъне ръчно, а не с машина, с цел опазване на туфите и правилното им развитие. В видео клипа по-долу може да видите как става това.

Публикувано в За лавандулата, Полезна информация

Дестилиране и потичане масло лавандула (видео)

След като се транспортира до дестилерията лавандуловият цвят се натъпква в казаните за изваряване. Средно налягането, под което се извлича маслото е 3-5 атмосфери. Чрез процеса на парна дестилация маслото заедно с водата потича в специални съдове, наречени флорентини, откъдето

С етикет: ,
Публикувано в За лавандулата, Полезна информация

Приложение и употреба на лавандулата

Тук можете да разберете най – честите приложения на лавандулата Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други. Етеричното

С етикет: , ,
Публикувано в За лавандулата, Полезна информация

За Лавандулата

В тази статия сме поместили важна информация за растението лавандула. Лавандулата (лат. Lavender) е етерично – маслено растение от семейството на Устноцветните. Известни са над 30 ботанически вида от род Лавандула, които са систематизирани най-общо в три сборни вида: –

С етикет: , , , ,
Публикувано в За лавандулата