Законови промени застрашават производството на лавандула и рози, oт fermer.bg 10.01.2013

Европейската комисия предвижда законодателни промени в началото на 2013 г. за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите, което може да засегне много силно производителите на натуралните съставки, каквито са лавандулата и розовото масло. ЦЕЛИЯТ СЕКТОР Е ПОД УГРОЗА !

Планираните от ЕК промени се базират на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти. Според това становище, сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, който е сред основните съставки на розовото масло.

България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула – две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми, заяви евродепутатът Мария Габриел, която изпрати запитване до ЕК относно промените.

Очаква се Еврокомисията да даде отговор на българския евродепутат на въпросите: 1. Какви мерки ще се предприемат по отношение на производителите на натурални съставки, на голяма част от които това е основен поминък? 2.Има ли алтернативно предложение от страна на ЕК за засяване на други култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия? 3. Ще бъдат ли засегнатите производители финансово компенсирани по някакъв начин? 4. Разполага ли ЕК с оценка на въздействието за това как ще се отразят тези промени на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС?

Източник: fermer.bg, 10.01.2013

С етикет: ,
Публикувано в Новини